16 Temmuz 2010 Cuma

Zayıflama kampları

zayıflama kaplarının zayıflamak isteyen kişilerin son zamanlarda sıklıkla başvurduğu bir zayıflama yöntemi olduğunu bilmekteyiz. Zayıflama kampları olugusu ilk olarak 1950-1960 lı yıllarda Amerika birleşik Devletlerinde ortaya çıkmış ve ilk zamanlar Weight Watchers diyeti fanatiklerinin kullandığı bir zayıflama yöntemi olarak hatırlanmıştır. Puan sistemiyle zayıflama stilinin uygulandığı bu zayıflama kampları, modern manadaki günümüz zayıflama ve diyet kamplarından konsept olarak bir hayli ilkel durumdadır.

1980 lerin sonu ve 90 ların başında egzersiz ve sporun zayıflamaya olumlu etkisinin bilimsel olarak daha fazla anlaşılmasının ardından zayıflama kapları olgusu yavaş yavaş şekil ve form değiştirmeye başlamış ve artık kalori kontrolü yapılan, gıda ve beslenme tarzının sıkı bir biçimde kontrol edilerek düzenlendiği ve egzersiz spor faaliyetlerinin ise zayıflama kaplarında günlük yaşamın bir parçası olarak görülmeye başlanmıştır. İlk zamanlar amatör ve gönüllü zayıflama toplulukları tarafından organize edilen zayıflama kampları, daha sonra bu işin profesyonelleri tarafından sevk ve idare edilmeye başlanmış ve bu şekilde zayıflama kampları realitesi ortaya çıkarak bir kurumsallaşma süreci başlatılmıştır.

Son yıllarda ise bazı önemli hocalar ve zayıflama alanında ün salmış bazı kamusal figürler tarafından zayıflama kampları işletilmektedir. Yine bazı ünlü zayıflama ürünleri üreten firmalar, müşterilerine promosyon olarak zayıflama kamplarına yollamakta ve ürün tanıtımıyla birlikte reklamını da yapmaktadır. Ülkemizde de yine pazı ünlü hocaların denetiminde istanbul ankara izmir gibi büykşehirlerde zayıflama kampları bulunmaktadır.

Zayıflama kampları faydalı mı zararlı mı?
Zayıflama kamplarının faydası ve zararı, daha çok kamplarda uygulanan beslenme ve egzersiz türüne göre değişmektedir. Bİlhassa şok diyet ve düşük kalorili zayıflama diyeti uygulayan zayıflama kamplarında yer yer müşterilerde rahatsızlıklar ve kalp krizlerine kadar varan ciddi durumlar oluşabilmektedir. Zayıflama kampına gidecek kişilerin kalp damar vb hastalıklarının olmaması, vücudun yorgunluğa ve yoğun sürecek bir egzersiz diyet ikilemine hazır olması gerekecektir. Orta yaş üstü kişilerle 18 yaşından küçüklere zayıflama kamplarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zayıflama kamplarında verilecek kiloların realistik olması gerekmektedir. 1 aya 15-20 kilo zayıflamak gibi gerçekçi olmayan zayıflama hedefleri, hem sağlığımızı olumuz etkileyecek hem de zayıflama hedefine ulaşmamızı engelleyerek moralmen çökmemize neden olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder