19 Temmuz 2010 Pazartesi

Emzirme diyeti annelerin emzirirken zayıflaması

Hamile bayanların en fazla şikayet ettikleri konulardan birisi, hamilelik döneminde alınan kilolar ve şişmanlık meselesidir. Hamileliğin doğumla sona ermesinin ardından, hamileik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimini temin etmek için oldukça sağlıklı besinlerle beslenmiş ve bu nedenle kilo alma sürecine girmiş olan anneler için zayıflama beklentileri had safhadadır. Ancak diğer yandan da bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için anne sütü ile beslenmesi gerektiğinden dolayı da bebeğin ihtiyacı için annenin yeme içmeye devam etmesi gerekmektedir. Bir yandan doğum sonrası zayıflama isteği, diğer yandan ise bebeğin emzirilmesinin faydaları, çatışan menfaatler olarak ortaya çıkmakta ve bir çok anne adayı bu durumda oldukça zor anlar yaşamaktadır. Aslında annelerin bu durumda telaş etmelerine gerek yoktur.
Bilimsel ilerlemelerin de yardımıyla diyet uzmanları, zayıflarken bebeğini emzirmek isteyen annelere uygun diyet reçeteleri ve diyet listeleri oluşturmaktadır. Anneler için ideal olan diyet reçeteleri, hem bebeğin süt kalitesini düşürmeyecek, hem de anneye kilo aldırmayacak, aksine zayıflamasına yardımcı olacak bir kombinasyon içerecek bir diyet reçetesidir. Diğer yandan annenin kalorili yiyeceklerle beslenmesinin anne sütünün kalitesini hiç etkilemediği de bilim adamları tarafından tespit edilmiştir. Annenin kendisi aşırı derecede kötü beslenmediği ve açlık diyetleri uygulamadığı sürece anne sütünün kalitesinde önemli bir düşüş olmamaktadır. Ancak yetersiz ve sağlıksız beslenen annelerde anemi gibi bazı sorunlar çıkmakta ve bu da hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir.
Annenin emzirme döneminde uyuglayacağı spesifik ve özel bir diyet türü bulunmamaktadır. Şayet doğum öncesi dönemdeki yeme alışkanlıklarınıza geri dönseniz bile bebek sağlıklı sütü emmeye devam edecektir. Zaten emzirme döneminde fazladan 250-300 kalorilik günlük enerji ihtiyacına sahip olan bir anne, normal beslenme alışkanlıklarına geri dönse bile ayda 1 kilo kadar zayıflamaya devam edecektir. Çünkü emziren annelerin enerji tüketimleri, normal kadınlara göre 300 kalori fazla olmaktadır.
Bol süt üretmek için annelere tavsiyemiz, brokoli, çikolata, pizza, diet gazozu, gibi yiyecek ve içeceklerden bolca tüketmeleridir. Anne sütünün faydaları ve yararları zaten saymakla bitmezler. Anne sütünün ve emzirmenin bilhassa bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, bebeğin zekasını ve algısal kapasitelerini artırdığı, bebeğin iskelet sistemi ve kemik yapılarını güçlendirdiği bilinen gerçeklerdir. Ayrıca anne sütüyle beslenen bebeklerde ileri yaşlarda sindirim sistemi rahatsızlıkları daha az görülür. Bebeğin gaz çıkarması ve kusması gibi rahatsızlıklar, anne sütü ile beslenen bebeklerde pek görülmez. Ayrıca gaz yapan, baklagiller, brokoli, bezelye, fasulye gibi besinlerin daha dikkatli ve kontrollü tüketilmeleri gerektiği sadece bir kocakarı söylentisinden ibarettir. Bu besinlerdeki gaz yapıcı etken olan azotun anne sütüne geçmesi imkansızdır. Çünkü sütte bulunan azot miktarı çok düşük oranlardadır ve bu da gaz yapmak için yeterli değildir. O nedenle protein bakımından zengin bu tür baklagillerin anne tarafından tüketilmesinde bir sakınca görmüyorum.
Annenin emzirme döneminde zayıflatıcı egzersizler ve spor hareketleri yapması da hamilelik ve doğum sonrası zayıflama için ideal bir çözümdür. Diyet ve emzirmeyle desteklenecek olan egzersizlerle anne adayı, doğumdan 10-12 ay sonra normal kilosuna rahatlıkla dönebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder