20 Temmuz 2010 Salı

Zayıflama için az yemek iştahı kesmenin yolları

İştahına engel olmak isteyen ancak olamayanlar için uzmanlar bir çok yol öneriyor. Bu zayıflama ve diyet önerilerinin içerisinde belki de en onemlisi sık aralıklarla az az yemektir

Diyet uzmanlarına gore yemeği kontrol altında tutmak ve sağlıklı zayıflamak içinn vücut için gerekli karbonhidratların alınmasına dikkat etmeli, yenilenler ağızda iyice çiğnenmeli ve gerektiğinde egzersiz yapılması, hızlı ve kalıcı zayıflamak için gerçekten faydalıdır.

Vücudumuzuni enerji tüketen hücrelerindeki enerji azalmaya başladığında beyin açlık hissi veren kimyasal maddeler salgılamaya baslar. Bu kimyasal maddelerı salgılayan beyindeki merkezi kısım aynı zamanda duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu yüzden üzüldüğümüzde, canımız sıkıldığında yemek yeme isteğimiz hemen artar. Yemek yeme isteğine dur diyemezsek, tokken bile aklımız hep yemekte olur.

İştahın kontrolden çıkmasının engellenmesinde en iyi yöntemin sık sık ve az yemek oldugunu daha once de belirtmiştik. Canımız yine atıştırmak istese de bunun miktarı azalacaktır. Doğru karbonhidrat seçimi sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve bununla birlikte besinlerin sindirim sisteminde daha uzun süre kalmasına, şeker seviyesini yavaşça yükselterek daha çok tokluk hissi yaratmasına yardımcı olur. Araştırmalara göre tat alma duygusunu değişik şekillerde tatmin etmek mümkündür. Bu da daha az miktarda besinle yetinmeyi sağlar. Tadı hoşuna gitmeyen bir şey, bir süre sonra tat mekanizmasının iptal olmasına yol açar. Bu da bizim kendimizi hiç yemek yememiş gibi hissetmemize neden olur. Bunun için yemeklerimizi baharatlarla otlarla tatlandırmak, bizler için önemlidir. Bunların yanı sıra tokluk açısından bol su içmekte büyük önem arz eder. Bunun tersi durum, yani vücudun susuz kalması da insanda açlık hissi uyandırır.

Besinleri uzun süre çiğnemek, beynin vücuda giren besinleri hafızasına kaydetmesıne zaman tanımayı sağlar. Bununla birlikte tat alma duygumuzu da tatmin etmiş oluruz. Böylece doyduğumuzu hissettiğimizde daha az besin tüketmiş oluruz. Aynı zamanda fazla yemekten kaynaklanan sindirim sorunlarından kurtulmamız da ayrı bir avantaj sağlar .

Egzersiz yapmak ta iştahı azaltmanın bır yoludur. Egzersizler zorlaştıkça vücut ısısı artar ve daha fazla kalori yakılır. Bu durumda egzersiz bitiminden bir kaç saat sonra iştahın azalmasına neden olur. Buradan da anlaşılacağı gibi normal öğünlerden bir kaç saat önce egzersiz yapmak iştahın kesilmesine yardımcı olur. Ama bu konuda yapılacak en büyük hata, öğün atlamaktır. Zira öğün atladığımızda vucudumuz halsiz düşmekte ve bir sure sonra da bedenimiz normalde yediğinden daha fazla yeme isteği duymaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder