23 Temmuz 2010 Cuma

Akdeniz diyeti hızlı kilo verme

Akdeniz havzasında bulunan Yunanistan İtalya Fransa ve Ülkemizin de içerisinde bulunduğu 16 kadar ülkede kalp ve damar hastalıklarının ve obezitenin diğer dünya ülkelerine nazaran oldukça düşük oranlarda seyretmesi, 1950?li yıllardan iitbaren tıp dünyasının dikkatlerini olduka fazla cezbetmiştir. Yapılan araştırmalarda akdeniz insanının günlük beslenme ve diyet alışkanlıklarının, sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı olduğu ortaya çıkmıştır.

Bunu diyet ve zayıflama sektörüne uyarlamak isteyen mayoclinic diyet uzmanları, Akdeniz Diyeti adı verilen diyet formülleri geliştirmiş ve bunları diyet dünyasına kazandırmıştır. Akdeniz diyeti tek bir diyet formülü değildir. Değişik varyasyonları bulunan ve akdeniz ülkeleri arasında değişiklik gösteren diyet ve beslenme alışkanlıklarının bir ürünüdür. Ancak bazı besinler vardır ki bu besin gruplarını tüm akdeniz ülkeleri ortak olarak tüketirler.

Akdeniz diyetinin en önemli besin grupları, meveler sebzeler, doğal tahıldan yapılmış kepekli ekmekler, balık eti gibi sağlıklı beslenme diyetlerinin hemen hepsinde muhakkak yer verilen besinlerdir. Bu besinler hem vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineralleri bol miktarda sağlarlar. Diğer yandan da düşük kalori ihtiva etmeleri nedeniyle sağlıklı ve çabuk zayıflama için vazgeçilmez niteliklere sahiptirler.

Akdeniz diyetinin faydaları nelerdir?

2007 yılında ABD?de yapılan bir araştırmada gerek kadınlarda gerekse erkeklerde olsun, akdeniz diyeti yapan kişilerde kalp ve damar hastlaıkları riskinin önemli ölçüde düştüğü ortaya çıkmıştır.

Akdeniz diyetinin ana bileşenleri şunları içerir:

*Aile ve arkadaşlarla birlikte bol miktarda egzersiz ve spor yapmak. *Sporu bir yaşam biçimi haline dönüştürmek.
*Bol miktarda meyve ve sebze tüketmek.
*Kanola ve zeytinyağı gibi kalp dostu yağları tüketmek.
*Yiyeceklerimize çeşni vermek için tuz yerine, maydanoz, nane gibi aromalı otlar ile baharat kullanmak.
*Her gün az miktar fındık yemek.
*Antioksidan içeren nar ve üzüm suyu içmek.
*Kırmızı eti az tüketmek
*Deniz veya tatlı su balığını haftada 2 gün yemek
*Kepekli ekmek ile beslenmek

Akdeniz diyetinin tabiatı gereği, damarlarımızda oluşan oksitlenmeyi önlediği, ve hatta zeytinyağı ve balık gibi besinlerle bu oksidasyonu temizleyerek yok ettiği bilimsel olarak bilinen bir gerçektir. Kötü huylu kolesterol düzeyini en alt seviyeye çeken bu mucize diyet ile hem kolay zayıflama süreci yaşarsınız hem de yaşak kalitenizi artırarak sağlıklı beslenme ve diyet yollarını tatbik etmiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder