22 Temmuz 2010 Perşembe

Hamilelik ve Doğum sonrası zayıflama

Hamilelik müddetince alınan fazla kilolar hem doğacak olan bebeğin, hem de sizin sağlığınız için oldukça gereklidir. Ancak bir çok hanım, doğumdan sonra hamilelik dönemlerinde almış oldukları fazla kiloları vermekte oldukça zorlanmaktadır. Hatta bir çoğu, hamilelik ve gebelik süresince aldıkları fazla kiloları kabullenerek, daha şişman ve kilolu bir bünyeyle yaşamayı kabul etmektedir.  Hamileliğin ardından zayıflamak için elbette çok önemli yollar ve taktikler bulunmaktadır.
Ancak gebeliğin ardından fazla kiloları vererek zayıflamak için en önemli şey sabır ve sebattır. Bu iki özelliği kendilerinde barındıran hanımlar doğumun ardından 1 yıl içerisinde eski kilo ve ağırlıklarına dönmüş olmaktadırlar.  Bunun nasıl yapılabileceğiyle alakalı sizlere birkaç küçük öneri ve tavsiyelerimi aşağıda okuyabilirsiniz.
Emzirerek zayıflama
Hamilelik sonrasında kilo vermek ve zayıflamak için en etkili yol, bebeği emzirerek zayıflamaktır. Emziren annelerin günlük enerji ihtiyaçlarının, emzirmeyen annelere göre 300-500 kalori daha yüksek olduğu ilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu nedenle hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi için hem de incelerek zayıflama için bebeğinizi anne sütüyle emzirmeye özen gösteriniz.
Hamilelik sonrası egzersizler ile bölgesel zayıflama ve incelme hareketleri
Gebeliğin ardından yapılan egzersiz ve spor hareketlerinin sayısız faydaları bulunmaktadır. Egzersiz yaparak zayıflama ile bir yandan fazla kilolarınızı vererek bölgesel incelme sağlarsınız, diğer yandan da doğum sonrası depresyonları atlatmak için iyi bir tedavi yöntemini kendi kendinize uygulamış olursunuz.  Egzersizin doğum sonrası diyetlerden en önemli farkı ve avantajı ise, bebeği emzirmeye sekte vurmamasıdır.
Doğumun ardından 6 hafta kadar dinlenmek ve o süre içerisinde herhangi bir egzersiz ve fiziksel aktivite yapmamak gerekmektedir. 6 Haftalık doğum sonrası dinlenme döneminin ardından ise yürüyüş yapmak gibi düşük güç harcama düzeyli bedensel uğraşılara girebilirsiniz. Zamanla artırdığınız egzersiz temposunu, sizin gibi yeni annelerle veya zayiflat ndeki zayıflama gönüllüleriyle sürdürebilirsiniz.

Egzersizlere yavaştan ısınarak başlayınız: İlk zamanlar yapacağınız 10 dakikalık egzersizlerle hem özgüven kazanma sürecini tamamlarsınız hem de vücudunuzun egzersiz ve zayıflama yolunda ısınmasını sağlarsınız. Zamanla 30 dakikaya kadar egzersiz sürelerini uzatmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.  Aşırı halsizlik ve nefes darlığı gibi   şikâyetler yaşarsanız, egzersizleri bir süreliğine bırakmanız gerekecektir.
Ev işleri yaparak zayıflama
Siz hanımların günlük rutin hayatında ev işleri ve ev temizli ile uğraşmak ta zayıflama yolunda iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Bilhassa doğum sonrası kiloların verilmesinde yoga egzersizleri ile birlikte uygulanacak olan hafif tempolu ev işleri, kalıcı kilo vermenizi ve bölgesel zayıflama yaşamanızı sağlayacaktır. Yoga seanslarında müzik dinleyerek gevşetilen kaslar, daha fazla kalori harcarlar.
Doğum sonra bilhassa kasık ve pelvis (leğen kemiği) bölgesindeki kasların sünmelerini ve gevşemelerini engelleyerek eski durumuna kavuşturmak için Kegel Crunches aletleri gibi bazı kondisyon gereçlerinden faydalanmak ta yararlı olacaktır. Kalça ve basen eritme hareketleri ve incelme egzersizleri de bu konuda fayda sağlayacaktır.
Doğru beslenerek sağlıklı zayıflama
Egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenme ve diyet ile hamilelikten önceki normal kilolara dönmede etkili bir araçtır. Hamilelik döneminde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için almak zorunda olduğunuz yüksek kalorili yiyeceklerden, doğum sonrasında vazgeçmeniz iyi olacaktır. Ancak sütünüzün emzirme dönemindeki besleyiciliğini düşürmemek için protein ve vitamin değeri yüksek yiyeceklerden tüketmek yerinde olacaktır.
Doğum öncesi ve sonrası yürüyüş yapma alışkanlığı kazanın.
Yürüyüş yapmak, gebelik sonrası en etkili egzersiz, zayıflama ve spor yöntemidir. Ayrıca yürüyüş yaparken herhangi bir zayıflama aleti ve ekipmanlarına ihtiyacınız olmaz. Oldukça pratik bir kilo verme yolu olan yürüyüş alışkanlığını edinmeye çalışın. Gerekirse bebek arabasıyla bebeğinizi de yanınıza alın. Hamileliğin doğal sonucu olan kilo alma ve şişmanlamayı asla gözünüzde büyütmeyin. Ve sakın ola ki şok diyet ve manken diyetleri gibi anormal zayıflama yöntemlerine başvurmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder