6 Haziran 2010 Pazar

Pürüzsüz Bir Cildin Sırrı


1 Parlaklık
Birçok kadının cildini ışıltılı gösteren şey kullandığı pudradır. Fakat su ve sabunla yüzünden gitmeyecek bir ışıltıya kavuşman mümkün. Bunun için ilk yapman gereken cildinin neden aynada mat göründüğünü anlamak. “Cilt temiz ve pürüzsüz olduğunda ışığı eşit olarak yansıtır ve parlak görünür” diyor NYU Medical Center’dan Profesör Dermatolog Doris Day. “Fakat kuru ve pulsu bir cilt, ışığı daha karmaşık bir yoldan yansıtır” diye ekliyor. Böylesine kötü bir cildi onarmak için her sabah ve gece yatmadan zengin içerikli bir nemlendirici ve haftada bir hücre yenilenmesini destekleyecek bir peeling uygula. Maunt Sinai School Of Medicine’den Heidi Waldorf “En iyisi kuruluğun ana nedeni olan ölü hücreleri uzaklaştırarak gelişimi sağlayan retinol içerikli formüllerdir” diyor.

Kolay çözüm: Günlük kremini uygulamadan önce yüzüne aydınlatıcı bir serum sür. Aveda Brightening Moisture Treatment, (strawberrynet.com, 90,50 TL*) ten rengini aydınlatırken siyah noktaların görünümünü ve ciltteki renk farklılığını azaltan bir ürün kullan.
Doktorun önerisi: Eğer cildin gerçekten cansızsa mikroderm aşındırma ya da bir kimyasal peeling cildini yeniden canlandırabilir. Her bir seans 150 TL* civarındadır ve cildin durumuna göre dört ile altı seans yaptırabilirsin.

2 Daha küçük gözenekler
Öncelikle şu güzellik kuralını aklından çıkarma: Gözeneklerinin boyutunu değiştiremezsin. Fakat daha küçük görünmelerini sağlayabilirsin. “Gözeneklerin boyutu genler tarafından belirlenir, cilt yağ ve hücrelerle çevrilidir” diyor Waldorf. Eğer cildin yağlıysa ve gözeneklerin tıkalıysa, gözeneklerin olduğundan daha büyük görünecektir. Dolayısıyla düzenli olarak kendin ellerinle ya da kimyasal peeling kullanmalısın. Day’in önerisine göre: Salisilik asit ya da hassas bir cildin varsa alfa hidroksi asit içeren bir peeling seçmelisin.

Kolay çözüm: Makyaj uzmanları gözenekleri mikroskobik boyutlardaki sentetik polimerlerle geçici olarak doldurarak, onların görünümünü minimize ediyor. Bu polimerler gözeneklerin içine yerleşip cildi pürüzsüz gösterirken, ona ışıltı da katıyor. (La Roche Posay Effeclar kapalı gözenekler ve cilt görünümü düzeltici, 42,90 TL*)
Doktorun önerisi: Eğer gözeneklerin devamlı peeling yapmana rağmen yarı tıkalı görünüyorsa cilt doktorun sana reçeteli bir retinoid kremi önerebilir. “Ben, yağlı ciltlerde oldukça etkili olan Tazorac, kuru ciltlerde ise aynı etkiyi gösteren Differin’i öneririm” diyor Waldorf. Diğer bir öneri: Fraxel gibi noninvazif bir lazer tedavisi, gözeneklerin etrafındaki kolajen dokularını yeniler ve böylece onları daha küçük gösterir.

3 Renk eşitliği
Güneş yanıkları ve oynadığın sivilceler ton farklılıklarının en büyük nedenidir. Bu durumu düzeltmek için reçetesiz satılan aydınlatıcı bir krem kullan. Day, mevcut pigmentasyonu azaltırken, yeni oluşacak olanları da önleyen Sepiwhite içerikli ürünler öneriyor. Olay Professional Pro-X Discoloration Figting Concentrate adlı ürünün de bu tür ciltlere uygun olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Day, hap ya da vücuda yapıştırılan bantların bazı durumlarda deride siyah lekelerin oluşması anlamına gelen melasma hastalığına neden olduğunu ekliyor. Eğer senin de başına geldiyse, doktoruna danış.

Kolay çözüm: Makyajının zeminine renk düzeltici uygula, kızarıklıkları ve siyah lekeleri dengeleyen ürünü senin için ideal. (Clinique Even Beter Skin Tone ten rengi düzenleyici, Seçkin mağazalarda, 99 TL*)
Doktorun önerisi: Kullandığın bu solüsyonlara cildin cevap vermiyorsa, doktorun hidrokuinon ya da bir retinoid içeren bir krem önerebilir.

4 Pürüzsüzlük
Doku ve parlaklık bir bütündür ve bu ikisini ayrı ayrı düşünmek çok yanlıştır. Işıltı ve yumuşak kazanmak istiyorsan öncelikle cildindeki tüm pürüzleri yok etmen gerekiyor. “Kuruluk ve aşırı güneşe maruz kalma hücrelerin normale dönmesine engel olur ve bu hücrelerin üst üste binmesine neden olur” diyor Waldorf. Çözüm ise cildini kurutmayan bir temizleyici ve düzenli nemlendirici kullanmandan geçiyor. Kullanacağın bu ürünün içinde ise mutlaka havadaki nemi içinde hapseden ve hücreler arası boşluğu düzgünleştiren yumuşatıcı bulunsun.

Kolay çözüm: Evde uygulanabilen glikolik peelinglerden edin.(Germain de Capuccini’nin C Vitaminli Peeling’i, Seçkin Güzellik Salonlarında, 99.55 TL*)
Doktorun önerisi: Eğer kullandığın peeling yeterince etkili olmadıysa, güzellik merkezinde kimyasal peeling yaptırmayı dene. Fakat eğer cildinde sürekli artan kırmızı kabarıklıklar oluşuyorsa bunlar kanser öncesi oluşan belirtilerden biri olabilir. Mutlaka dikkate almalısın ve doktora göstermeyi ihmal etme.

5 Esneklik
Seni en iyi arkadaşlarınla tanıştırmak için bir dakikanı rica ediyoruz: Kolajen ve elastin. Bu iki bağ dokusu proteini, cildini desteklemek ve onu gergin tutmaktan sorumlu. Cildin yaşına, sigara içmene ve güneşe ne derece maruz kalmana bağlı olarak bozulmaya başlar ve sarkmalar meydana gelir. Kötü haber ne mi? Elastin yenilenemeyen bir protein. Peki ya iyi haber? Kolajen, yenilenebiliyor. “Kolajen yok olmaya başladığı zaman, büyüme hormonu ve retinoid içeren yenileyici ürünler kolajen dokusunun yenilenmesini sağlar” diyor Lewis.

Kolay çözüm: Birkaç saat cildini olduğundan daha gergin gösterecek bir sıkılaştırıcı maske seni bir süreliğine memnun edecektir. Daha yumuşak bir tene ve daha az kırışıklığa kavuştuğunu fark edeceksin. (Estée Lauder Resilience Lift Extreme Ultra Firming Mask, Seçkin Mağazalarda, 70 TL*) gibi bir nemlendirici tedavisi, cildini geçici olarak düzgün gösterecektir.
Doktorun önerisi: Eğer kolajen kaybı ciddi boyuttaysa “Juvaderm ya da Restylane gibi bir enjeksiyon yöntemi tercih edilmelidir” diyor Lewis. Her ikisi de yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri doldurma etkisine sahip hiyaluronik asit içeriyor. Dolgu enjeksiyon işleminin fiyatı bölgeye göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 590 TL.*

* Mayıs 2009 fiyatlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder