11 Temmuz 2010 Pazar

Nasıl kilo alınır

Zayıflık zayıflama ve zayıf kalabilme bir çok insana göre aslında bir şanstır. Ancak bazı kişiler için zayıflık hiç te öyle hoşlanılan bir durum değildir. Bazı insanlar ne yaparlarsa yapsınlar ne yerlerse yesinler ne içerlerse içsinler hiç bir zaman kilo alamazlar. Zayıflık gerçekten de aşırı olduğu zaman ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilen bir durumdur. Misal olarak zayıf kişilerde cilt yaşlanması ve cilt kırışıklıkları, kronik yorgunluk halleri, baş dönmesi ve çarpıntı, süreğen kansızlık halleri, kalp ve damar sistemi hastalıkları, bağışıklık sitemin rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda şişmanlığın zararları kadar aşırı zayıf olmanın da ciddi sıkıntılar ortaya çıkarabilecceğini söyleyebiliriz.

Zayıflama diyetleri aslında şişmanlamak için de önemli ipuçları ve yollar vermektedir. Şişmanlamak için yapılacak diyetler genelde zayıflama diyetlerinin tam tersi olan yüksek enerjili besin kombinasyonlarından oluşmaktadır. Ancak şişmanlama diyetlerinin de bazı önemli püf noktaları bulunmaktadır. Kilo almak için asla yüksek kalorili yiyecekleri tıkınmamak gerekir. Kalorili yiyecekler tüketirken diğer yandan da bu gıdaların besin değerlerini, içerdikleri vitamin, mineral ve protein değerlerini de hesaba katmak gerekmektedir. Kilo almak için yapacağınız diyet listelerinin besleyici ve sağlıklı olması çok önemlidir.

Ancak sağlıklı bir kilo alma diyeti uygulamak göründüğü kadar kolay birşey değildir. Zayıf kişilerde bile sağlıksız beslenme alışkanlıkları her zaman vardır. Bu zararlı beslenme alışkanlıkları, kilo alma diyetlerinde de kendisini göstererek sağlıksız bir siyet uyuglanmasına dönüşebilmektedir.

Kilo almak için neler yapmalıyız ?
kilo almak için herşeyden önce neden zayıf birisiyim sorusunun cevabı aranmalıdır. Zayıflığın sebepleri arasında genetik faktörler olduğu kadar bazı metabolik rahatsızlıklar ve hormon hastlalıkları da önemli bir yer tutabilmektedir. Ayrıca bazı kişilerde psikolojik nedenlerle iştahsızlık gibi rahatsızlıklar, bir psikolog tarafından tedavi gerektirebilmektedir. Bazı kişilerde ise yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarından dolayı zayıflama nedenleri olabilmektedir. Bu durum en kolay ve baş edilebilir durumdur. Çünkü kilo almak için öncelikle yapılaması gereken şeyler tamamen irademizin kontrolü altındadır.

Kötü ve düzensiz beslenen kişiler genelde aşırı kilolardan ve şişmanlıktan şikayet ederler. Ama bir bölümü vardır ki bu kişiler ise zayıflıktan dolayı sorun yaşarlar. Zayıf kişilerde de beslenme, diyet ve egzersizden oluşan üçlü bir kombine tedavi gerekmektedir. Sağlıklı bir biçimde Kilo almak için önemli bir püf nokta, proteince ve kısmen karbonhidratlar bakımından zengin yiyecekleri tüketmekten geçmektedir. Oysa yaygın bilinen yanlış, karbonhidrat ve yağlı yiyecekleri tüketmenin hızlı kilo alma sağlayacağı yönündedir. hızlı kilo almak sağlıklı bir kilo alma yöntemi değildir.

Karbonhidrat tüketimi, kilo almak isteyen kişilerde önem arzeden bir husustur. Düşük glikemik indeksli besinlerin vücutta yağlanmayı kontrol altına alarak uzun süreye yayılan ama sağlıklı bir kilo alma süreci geliştirdiğini bilmekteyiz. Bu nedenle yüksek glikemik indekse sahip tatlı türü yiyecekleri yoğun biçimde tüketmemek gerekmektedir. Bunun yerine düşük glikemik indeksli ama yüksek kalorili, muz, incir, kayısı gibi meyvelerden tüketmek daha sağlıklı bir kilo alma sürecini sizlere yaşatacaktır.

Zayıflığın sebepleri nelerdir, kimlere zayıf denir, zayıflık nasıl gelişir?
Zayıf olarak adlandırılan kişilerin bilimsel tanımlamasını yaparsak, zayıflık vücut kütle endeksi olarak 20 ve daha altı olan kişilere verilen terimdir. Vücudun normal ağırlığının 10-15 kg altında olması zayıflık olarak tanımlanırken, 15-20 kg altında olması, aşırı zayıflık olarak değerlendirilir. Zayıflık bir rahatsızlıktır ve çocukluk çağlarından itibaren görülür. İlerleyen yaşlarda büyümeyi duraklatabilir.

Zayıflığın nedenleri arasında başlıcalarından birisi de yukarıda bahsettiğimiz gibi hormon kökenli olanlardır. Genelde tiroit bezi rahatsızlıkları olan kişilerde kilo alamama şikayeti görülür. boğazınızda bir yumru ve şişkinlikle birlikte seyreden halsizlik ve iştahsızlık belirtileri görülüyorsa bu durumda sizlere bir endokrinoloji uzmanına giderek tahlil yaptırmanızı tavsiye ederim. genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır. Ayrıca hormonlardaki düzensizlikler ve tiroid bezinin aşırı çalışması da zayıflığa neden olabilir. Zayıflığın nedeni, endokrinolojik tahlillerle saptanabilir.

Nasıl Kilo Alınır
Kilo almak için öncelikle zayıflık seviyenizin tespit edilmesi gerekmektedir. Normal kilonuzdan 2-5 kilo aşağıdaysanız bu durumda kilo alma tedavisi ve rehabilitasyonu gibi ciddi bir çözüme başvurmanıza gerek yoktur. Ancak normal kilonun 15-20 kilo kadar aşağısındaysanız bu durumda kilo almak için birşeyler yapılmasının zamanı gelmiş demektir. İşte size kilo almak ve şişmanlamak için neler yapılması gerekir sorusunun cevabı:

· Zayıflığın nedeni hormonal bir sorun ise tıbbi bir süreçten geçerek hormon tedavisi olmanız gerekecektir. Kilo alamamanın diğer bir sebebi ise parazitler olabilir. Bu durumda parazit ilaçları kullanarak bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bazı kişilerde yetersiz beslenme ve gıda alımından kaynaklanan bir zayıflık sorunu da olabilmektedir. Bu kişilerin sorunu kalitesiz ve yetersiz beslenmektir.
· Kilo alma hedefi olan kişilerin bazal metabolizması hesaplanarak bu miktarın 1500-2000 kalori kadar fazlası temin edilecek şekilde bir yüksek kalori diyeti uygulaması uygun olacaktır. Kilo almak isteyen kişinin protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmesi de son derece önemlidir.
·Kilo alma diyetinde dikkat edilecek bir diğer mesele ise vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketilmesidir. Et, süt balık bal, yumurta, süt ve ürünleri gibi yiyecekler son derece faydalı ve kilo almaya yardımcıdır.
· Sigaranın iştah azaltıcı etkisi nedeniyle sigara alışkanlığı muhakkak terk edilmelidir.
-Sabah kahvaltılarına dikkat edilmeli, bal, kaymak, çikolata, pekmez gibi yüksek enerjili besinler tüketilmelidir.
- Akşam yemeklerinde bolca yenmeli, gün içerisinde de bol miktarda su içilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder