14 Temmuz 2010 Çarşamba

Kış diyeti ile zayıflamak

Kış aylarının en kötü yanı, saatlerce evde yada büroda oturmamız, dışarıya çıkıp yürüyüş ve egzersiz yapma imkanımızın olmaması nedeniyle vücudumuzun yağ depolamaya hız vermesidir. Bİr de hareketsiz saatler boyunca kalorisi yüksek besinler ve yiyeceklerle beslenirsek, bırakın zayıflamayı, şişmanlamayı başarmış oluruz. Peki kış aylarında zayıflamak için ne tavsiye ederiz. Yada diğer bir ifadeyle kışın zayıflama yöntemleri nelerdir? Kış diyeti diye bir şey gerçekten var mıdır? Bu yazımızda bu hususları ele alarak kış mevsiminde zayıflama ve kilo kontrolü için neler yapılması gerektiğini tartışacağız.

Havaların soğumasıyla birlikte artık havurlu ve şekerli kalorili yiyecekler artık eskisi gibi yiyemeyeceğiz. Aslında kış aylarında bu tür yiyeceklerin yerini dolduracak zayıflatan sebze ve meyveler manavlarda bolca ve ucuzca ortaya çıkmaktadır. Brokoli, ıspanak, prasa, havuç, Marul, Kırmızı ve yeşil lahana gibi bir çok güzel sebze bizler için ideal kilomuzu koruma ve zayıflama fırsatı sunmaktadır. Bu kış bitkileri, sadece bitkisel zayıflama sağlamazlar, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan önemli besinlerin de temin edilmesinde büyük önem taşırlar.

Kışın bizlerin zafıylamasına yardımcı olacak yiyecekler sadece sebzelerden ibaret değildir. Avokado, turunçgiller, mandalina, greyfurt, limon gibi popüler kış mevsimi bitkilerinin de düşük kalori ihtiva etmesi ve yağ yakıcı enzimlerce zengin olması nedeniyle kış diyetlerinde kullanılması gerekmektedir. Kış aylarında hazırlayacağınız bu tür meyve ve sebzelerden oluşan sağlıklı diyet kokteylleriyle hem zayıflama ve kilo kontrolünü sağlarsınız hem de vücuda detoks tedavisi uygulamış olursunuz. Meyve ve yeşil sebzelerde bulunan antioksidanlar ve değişik yaşamsal öneme sahip aminoasitler, vücutta yaşlanmayı geciktirmekte ve cildin de gerginleşip gençleşmesine büyük etki etmektedir.

Kış aylarında zayıflamak ve zayıf kalmak için sadece meyve ve sebze ile beslenmek elbette yeterli değildir. Aşağıda size vereceğim kış aylardaki beslenme ve egzersiz önerileri de kış boyunca şişmanlamanızı engelleyecek ve hatta dilerseniz kış boyunca 8-10 kilo vermenizi garanti edecektir ?

1. Bedeninizi susuz bırakmayın
Kış ayllarında iklimin kötüleşmesinden dolayı vücudun terleme miktarı kısmen azalmaktadır. Bu nedenle vücut susuz kalsa bile bizler susuzluğu daha geç hissede bilmekteyiz. Bu durum ise kilo almanın en önemli nedenlerinden birisidir. Dehidrasyon adı da verilen susuz kalma sonucunda yorgunluk ve bitkinlik hissi gelişmektedir. Yine susuz kalma ile, yalancı açlık duygusu gelişmekte ve bunun neticesinde de abur cubur atıştırmaları başlamaktadır. Zamanla bu abur cuburlar fazla kilolara neden olmaktadır. Günde 8 su bardağı ile su tüketmek, zayıflamanın en büyük yardımcısıdır.

2. Spor ve Egzersizi terk etmeyin
Kış aylarında günün kısa ve gecelerin uzun olması, bizlerin yazın alışkanlık haline getirdiğimiz yürüyüş ve fitness gibi günlük aktiviteleri de baltalamaktadır. Bu durumda yaz aylarında günün sona erdiği akşam 9 a kadar dışarıda gezerek veya parklarda yürüyerek yaptığımız fiziksel aktiviteleri spor ve fitness salonlarında kışın devam ettirmeliyiz. Aksi taktirde hareketsiz vaziyette oturularak geçirilen kış boyunca bırakın kilo vererek zayıflamayı, en azından 10 kilo alma riski vardır.

3. Sıcak içecekleri içerken dikkat ediniz.
Kış aylarının en revaçta olan içecekler, sıcak çikolata, kahve, nescafe, çay , boza, kakao vb içeceklerdir. Her 1 bardak sıcak çikolata ve kakao gibi içeceklerde ortalama 10 gram yağ bulunmaktadır. 3 bardak içilen bu tür sıcak meşrubatların günlük 250 kalorilik bize yağ aldırdığını bilmemiz gerekir. Hele bir de bu tür içeceklerin içerisinde bulunan şekerdeki kaloriyi de hesap edersek karşımıza tam anlamıyla kalori bombası bir içecek çıkacaktır. Bu içeceklerden vaz geçemesek bile en azından yağsız ve şekersiz türlerini tercih edebiliriz. Ayrıca çay içeceğini tercih etmemiz de önemlidir. Çünkü çay da hem yağ yakıcı birtakım enzimler, hem de antioksidanlar bulunmaktadır. Şekersiz çay içme alışkanlığını da kazanmamız kışın kilo almamak açısından oldukça önemlidir

4. Aşırı yemek yemeyin
İnsanların soğuk havalarda ve kış aylarında yemek yeme eğilimlerinin arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Aşırı yemek yeme güdülerimizi kış aylarında dizginlemeye çalışmalıyız.

5. Yorgunluk ve bitkinliği yeniniz.
Kış boyunca insanlarda mevsimsel nedenlerden dolayı kendinizi bitkin hissetmeniz gibi bir duygu gelişebilir. Günde en az 2 porsiyon taze sebze ve meyve yiyerek vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyacınızı gidererek yorgunluk ve bitkinlik hissinizi yenebilir ve daha çabuk zayıflamak için gerekli enerjiyi kendinizde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder