14 Haziran 2010 Pazartesi

Hamile kadınların beslenmesi

Gebelik ve emziklilik, kadın için doğal fizyolojik olaylardır. Gebelikte fetüsün büyümesi annenin aldığı besin öğelerinin plasenta ile fetüse taşınması ile mümkündür.
gebelik hamilelik
Fetüse taşınan besin öğeleri kadının kendi gereksinimine ek olarak düşünülmelidir. Emziklilikte ise anne sütü salgılar. Bu süt annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli besinler de annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır. Çünkü gerek fetüsün büyümesi, gerekse yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin değeri annenin yedikleri ile kendi vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Bu bakımdan gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde amaç; Kendi fizyolojik gereksinimleri karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, fetüsün normal büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.
Gebe ve emzikliliğin gerektirdiği besin gereksiniminin karşılanması, fetüsün ve bebeğin normal büyüyüp sağlıklı olması kadar anne sağlığı içinde önem taşır. Genç yaşta( 19 yaşından önce) gebe ve emzikli olan kadın daha kendisi büyüme çağını tamamlamamıştır. Bu bakımdan gebelik ve emzikliliğin gerektirdiği besin ihtiyaçları, özellikle bu gibi annelerde etkili olmaktadır.
Yine ağır fiziksel çalışma sürdüren kadınların zaten çok olan enerji harcamalarına bir de gebelik ve emzikliliğin yükü geldiği zaman, kadın çoğu durumda kendi dokularını kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu bakımdan gebelik ve emzikliliğin yüklediği ihtiyaçların karşılanması anne ve cocuk icin cocuk icin çok önemlidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder