21 Mayıs 2010 Cuma

En sağlıklı zayıflama yöntemleri ve yolları

En sağlıklı zayıflama yöntemleri ve yolları

Zayıflamanın en sağlıklı yolu olarak değişik zayıflama yöntemleri sıralanmaktadır. Aslında sağlıklı zayıflama ile hızlı zayıflama birbirine rakip iki terimdir. İkisini bir arada sürdürmek çok zor bir çaba gerektirir. Bu nedenle sizlere ne aşırı egzersiz yapmayı ne de şok zayıflamalar sağlayan diyet planlarını sağlıklı zayıflama yöntemleri olarak sunmayacağım

Zayıflamayı sağlıklı yoldan başarabilmek için öncelikle bedenimizin metabolizma sürecini bir miktar bilmek gerekmektedir. Vücudumuz ağır değişiklikleri seven bir yapıda dizayn edilmiştir. Gerek egzersizle olsun gerekse yeme içme kontrolü ve diyetle olsun sağlıklı ve kalıcı zayıflama için alacağımız tüm tedbirler, yavaş bir incelme sürecini sağlaması gerekmektedir. Öyle dolap beygiri gibi aralıksız egzersizler yaparak, zamanla motivasyonunuzu azaltmakta ve neticede zayıflama isteğinizi azaltarak sizi pes ettirmektedir. Bu durum ise daha sonraki olası zayıflama isteğinizi yok edecek ve şişman biri olarak hayata devam etmenize neden olacaktır.
Aynı şey zayıflama uğruna yapılan aç bırakan diyetler için de geçerlidir. Vücudunuzun ihtiyacı olan kalorinin oldukça altında sanki açlıktan ölecekmiş gibi metabolizmaya yansıtılan diyetler, zamanla sizlerin moralini bozar ve diyetin daha başlangıcında iken diyeti terk etmek zorunda kalırsınız. Peki bu durumda ne yapmalı?
a) Enerji ihtiyacınız ve kilo verme zayıflama hedefinizi bir dengede tutmalısınız
Hayatımızı devam ettirebilmek ve vücudun sağlığını korumak için enerjiye gereksinimimiz vardır. Bu enerjiyi de besinlerden elde etmekteyiz. Günlük aktivitelerimizi sürdürebilmek için tüketeceğimiz besinlerde fazla enerji bulunursa bu durumda ise kilo alma ve şişmanlık sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumda gerek kilo almadan gerekse kilo verirken sağlığımızı bozmadan istikrarlı bir zayıflama süreci oluşturabilmek için öncelikle şunlara dikkat etmeliyiz:
- Besleyici ama kalorisi az besinlerle beslenmeyi öğrenmeliyiz.
- Tokluk hissi oluşturabilmek için illa ki şekerli unlu yağlı gıdalara ihtiyacımızın olmadığını anlamalıyız.
- Yemek yeme ve öğün zamanlamasını iyi ayarlamalıyız.
- Mideyi ve sindirim sistemini çalıştırıcı bitkisel lifler içeren gıdalardan bolca yemeliyiz.
- Bunları yaparken de sizleri bitkin düşürmeyecek biçimde egzersiz ve spor hareketlerine devam etmeliyiz.
Tekrar hatırlatmakta fayda vardır ki hayatımızdaki küçük değişiklikler uzun zamanda büyük sonuçları ortaya çıkarır. Örneğin günlük bir paket fazladan bisküvi yemek yılda 2.5 kilo şişmanlatır. Ya da sütü tam yağlı yerine yağsız tüketmek sizleri 1 yılda 2 kilo şişmanlamaktan kurtarır. Sabah kahvaltı etmek obezitenin asıl nedeni olan akşam yemeklerinde aşırı tıkınmayı engeller. Günlük 30- 40 dakika yürümek yılda 5-10 kilo zayıflatır. Gördüğünüz gibi gün içerisinde sizlere oldukça önemsiz gelen bir takım hareketler, uzun ve orta vadede netice olarak büyük farklar doğurabilmektedir.

Egzersiz ve hareketli yaşam ile sağlıklı zayıflama

Şimdi çoğu okurum egzersizle zayıflama denilince Sabah programlarında gördükleri ince belli hanımların kan ter içerisinde yaptıkları zor egzersiz ve aerobik hareketlerini hatırlayacaklardır. Gerçekte ise biz zayıflama uzmanları tarafından egzersiz ile kastedilden şey, kesinlikle vücudun sınırlarını zorlayan ve efor gerektiren egzersiz spor hareketleri değildir. Öncelikle kalp sağlığınızı düzenleyen, metabolizma hızınıi artıran ve sizlerin daha yüksek bir enerji seviyesinden kalori tüketimini sağlayan her türlü egzersiz bizleri için makbuldür. Bu egzersizler, günlük 45 dakika yürüyüş , hafta sonları kır ve park gezintileri, akşamları üç beş değişik hareket, ve hatta oturduğunuz yerde yapabileceğiniz ufak tefek egzersizler bile olabilir. Şu sıralar bahar aylarının en güzel günlerini yaşarken hafta sonları kırda piknik yapmak ve birkaç saat yürümekten daha etkili bir zayıflama egzersizi olabileceğini sanmıyorum.

Tabi yüzme, tenis, squash, trakking, jogging gibi egzersizler sağlıklı zayıflamak için sizlere ballı kaymak gibi gelir. Hiç hareket etmeden yaşamaktansa sandalyede ayağınızı sallamanın bile sağlıklı zayıflama ve yaşam yolunda bir faydası bulunmaktadır. Bir de hareket etmede asıl önemli şey yoğun efor harcamak değil, tam aksine hafif eforla sürekli biçimde tekrarla pekiştirmektir.

Hafta sonları dışarı çıkıp çarşıda şöyle mağaza mağaza dolaşıp indirimleri takip ederken bile farkına varmadan birkaç yüz kaloriyi harcamanız işten bile değildir. TV dizilerini izlerken reklam aralarında koltuğumuza çakılı kalmak yerine mutfağa çıkıp birkaç parça temizlik yapmak bile günlük 50 kalori harcatır. Her gün yapılan reklam arası hareketleri sonucunda yılda 1 kilo zayıflamaya eş değer enerji kaybı manasına gelir.

Neticede Sağlığı korumak ile zayıflamak aynı amaca hizmet etmektedir. O da kaliteli bir yaşam sürmek demektir. O nedenle zayıflamak için yaşam kalitenizi düşürecek riskli diyetler uygulamak yerine basit ama uzun sürede sonucu ortaya çıkacak tedbirleri almanızı tavsiye ederim. Sağlıklı zayıflama yöntemlerine ilişkin görüş ve önerileriniz varsa yorum olarak bana iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder