12 Haziran 2010 Cumartesi

Seylan Diyeti tarifi

Seylan Diyetiyle Ayda 9 Kilo verinseylan
Seylan Diyetiyle Ayda 9 Kilo Zayıflayın
Zayıflamanın etkili formüllerini içinde barındıran Seylan Diyeti, özellikle zor kilo veren ve metabolizması yavaş çalışanlar için doktor İsmail Ağar tarafından hazırlanmış ayda 9 kiloya kadar zayıfalatabilen bir program. Dr. İsmail Ağar, Seylan diyetinin detyalarını şöyle anlatıyor. Seylan (sri-lanka) bölge insanı genel yapı itibariyle sağlıklı ve formdadır.Kalp hastalıklarının görülme sıklığı azdır. Buda onların yemek kültürleriyle doğrudan ilişkilidir. Yemek kültürleri hamur işinden uzak baharat ağırlıklı yiyecekleri içermesi onların ince ve formda kalmalarının da anahtarıdır. Seylan mutfağının özgün özellikleri diyetinde temelini oluşturuyor. Öğünlerde tüketilecek besinler ve pişirme yöntemleri bağırsakların düzenli çalışmasına, metabolizma hızının artmasına yardımcı oluyor.
Seylan diyetinde öğünler balık, deniz ürünleri -tavuk,sebze ve baharat ağırlıklı. Baharatların ise diyette oldukça önemli bir gücü var kişide hızlı doyma hissi yarattığı gibi az yemesine de yardımcı oluyor. Öte yandan Seylan mutfağını ön plana çıkaran baharatlar ayrıca diyetinize lezzet katmanıza da yardımcı olacak.
Seylan diyetinde kullanılacak baharatlar aynı zamanda sağlık açısından da çok değerli.
Köri kilo vermenin sırlarından ilki
Seylan diyetinde yemeklerinizin olmazsa olmaz baharatlarından biri köridir. Yapılan araştırmalar körinin vücutta yağ yakma işlemine katkı sağlayan önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. 10 çeşit baharattan oluşan köri kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşuyor. Bir çok kanser türüne karşı koruyucu olduğu tespit edilen körinin içerisindeki her bir baharatında ayrı faydası ve etki gücü var. Körinin temel maddelerinden biri olan zerdeçal, Alzheimer ve diyabete karşı koruyuscu rol oynuyor.
Nasıl tüketeceksiniz?
Köri, Seylan diyetinde öğlen ve akşam menüsünde yer alan et ve sebzelerde pişirme esnasında pirinçlerde ise pişirdikten sonra serpme yöntemiyle uygulanıyor.
SABAHLARI ÖZELLİKLE ZENCEFİL
Seylan diyetinde kahvaltı öğününüzde taze ananas yer alıyor.Ananas tercih etmenizi öneriyorum. Gerek ananas gerekse ananasın alternatifi olabilecek greyfurdu bir tatlı zencefil ile tüketmelisiniz. Ananas kan dolaşımını hızlandırmak,vücutta ki sodyum oranını düşürmek kolesterolü düşürmek, tansiyonu düzenlemek ve kan yağlarını azaltmak gibi faydalı işler yapıyor.Buda yüksek tansiyon,kalp hastalıkları,kolesterol gibi problemlerin ve hastalıkların risk oranını düşürmektedir.Taze Ananasın zayıflamada zencefille birlikte kullanımı metabolizmayı hızlandırması bakımından oldukça önemli bir etki mekanizması yaratıyor.Zencefil aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.Buda özellikle mevsim dönümlerinde hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamaktadır.
TARÇIN
Seylan diyetinde ara öğünlerin mucizesi ise tarçın.Toz tarçın ara öğün meyvelerinin üzerinde kullanılırken çubuk tarçını demleme yöntemi ile çay olarak tüketmenizi öneriyorum.Ayrıca çubuk tarçın yemekleri pişirirkende kullanmanız geren bir baharat. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,kan şekerini dengeler.Tarçının bu özelliği son yıllarda araştırma konusu olmuş ve şeker hastalığı üzerindeki faydaları gözlenmiştir.
REZENE
Seylan diyetinde Öğlen ve akşam menülerinizin ana yemeklerini oluştururken kullanmanız önerilen bir başka baharat rezenedir.Rezene sindirimin düzenlemesinde etkili bir güce sahiptir. Eski Mısır ve eski Mezopotamya’da sağlığın anahtarı olarak bilinirdi.Seylan diyetinde de önemli yer alan rezeneyi pişirme esnasında akşam yemeklerinde bolca kullanacağız.Böylelikle hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile şişkinliklerinizden kurtulmanıza da yardımcı olacak.
BALIK
Öğünlerde başta taze tuna(ton) balığı olmak üzere,mezgit,somon yada deniz ürünleri cenneti olan ülkemizin çupra ve levreğini tercih edebilirsiniz.Balığı akşam yemeklerinde özel baharat karışımlarıyla birlikte ağırlıklı buğulama yada fırında pişirme yöntemi ile tüketmenizi öneriyoruz.
HİNDİ YA DA TAVUK
Balığa alternatif olarak hindi yada tavuk göğüs yiyebilirsiniz.Haftada bir yada iki kez kırmızı et tüketebilirsiniz.Yine pişirme esnasında başta köri olmak üzere zencefil,rezene,zerdeçal,karabiber karışımlarını yada bunlardan ikisini kullanarak öğününüzü hazırlayın.
SEYLAN ÇAYI
Özellikle sindirim sisteminde düzenleyici ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. İyi bir antioksidandır.Vücutta metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin atımını sağlar. İçeriğindeki i kafein metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Sabah:1 dilim taze ananas( yada greyfurt),2 çay kaşığı zencefil,1 katı yumurta yada 60 gr.yağsız beyaz peynir, şekersiz siyah yada yeşil çay
Ara: 1 elma rendesi üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın yada 1 armut üzerine tarçın
Öğlen: Körili soslu kabak, haşlanmış körili esmer pirinç ( sebze alternatifi olarak soya fasulyesi, patlıcan, brokoli, karnabahar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir)
Ara: demlenmiş çubuk tarçından çay, 1 dilim taze ananas yada yarım greyfurt yada 1 küçük muz,2 adet diyet bisküvi
Akşam: Balık biftek ya da baharatlı hindi veya tavuk göğüs; yeşil salata; 1 dilim kepek yada tam buğday ekmeği
Gece: 1 avuç leblebi ya da yağsız bir bardak süt
KÖRİLİ KABAK
1 adet kabak, 2 adet yeşil biber,1 büyük soğan, 2 domates,1 tatlı kaşığı köri,1 çay kaşığı zencefil,tane karabiber yada 1 çay kaşığı karabiber
Soğan ve biberi rendelenmiş domates suyunda öldürün içine baharatları ilave edip kabakları ekleyin. Biraz su ilave edip Orta ateşte pişirin
Esmer kabuklu pirinci suda haşlayın. Soğuyunca üzerine bir miktar köri serpin.
BALIK BİFTEK
Mezgit yada dilimlenmiş taze ton balığını bir kasede baharat ve sirke ile birlikte marine edin.
*Köri rezene, karabiber, kırmızı biber, az miktar sirkeyi bir kapta çok az suya karıştırın 15 dakika balığı bekletin. Diğer tarafta 1 tatlı kaşığı ayçiçeği yağında soğan ve sarımsağı öldürün, marine edilmiş balığı koyun biraz pişirip marine ettiğiniz suyu ekleyin.Pişmeye yakın çubuk tarçın ve 2 dilim limon koyun.
Dr. İsmail Ağar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder